maandag 2 december 2013

Week 49: Decemberstress


December: Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Allemaal heel gezellig, maar ook behoorlijk stressvol. Niet alleen omdat het vaak de duurste maand van het jaar is, maar ook vanwege de vele verplichtingen. Decemberstress dus!

In 1963 schreef Annie M.G. Schmidt voor de A-kant van deze reclamesingle voor Coebergh de tekst 'Feest voor háár'. Op de andere kant staat 'Feest voor hèm', waarvan de tekst geschreven werd door Henri A. Knap. Het plaatje uit 1965 was een relatiegeschenk, maar ook de klant kon het krijgen door de zegels onder de capsule van een fles Coebergh te sparen. Op het singletje wordt door Mary Dresselhuys en Ko van Dijk feilloos uit de doeken gedaan waarom december eigenlijk helemaal niet altijd zo'n leuke maand is. 

Radiomaakster Stef Visjager dacht in 2005 in het Theaterinstituut een nooit eerder gebruikte tekst van Annie M.G. Schmidt te hebben ontdekt. Nadat Visjager de tekst had aangetroffen, vroeg zij aan de zoon van Schmidt of ze er een hoorspel van mocht maken. Zowel hij, als de biograaf van Annie Schmidt, kende de tekst niet. Bij het Theaterinstituut zei men dat de tekst nooit was uitgevoerd. Helemaal mis dus, want het bleek gewoon om een reclamesingletje uit de jaren zestig te gaan... Zo, nu eerst een Coebergh!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten