donderdag 19 december 2013

Week 51: Postsorteercentrum draait overuren voor kerst


Bijna zevenhonderd mensen werken deze dagen 24 uur per dag in het sorteercentrum van PostNL in Amsterdam om de kerstpost op tijd op de deurmat te krijgen. Dinsdag was het de drukste dag van het jaar voor het postbedrijf. In totaal werden op deze dag bijna 17 miljoen poststukken uit de ongeveer negentienduizend brievenbussen in het land gehaald. Die komen terecht in zes sorteercentra waar de in totaal naar schatting 145 miljoen kerstkaarten worden verwerkt. Daarnaast bezorgen de postbodes nog eens honderdduizenden pakketten.

Vasa Textiel in Zeist stuurde halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw 'een luisterrijke kerstgroet' rond. Het plaatje is een tweezijdige flexi en werd uitgegeven door de firma Fonopost. Een singletje dus, speciaal gemaakt om op te sturen met de kerstdagen. Volgens de firma Fonopost 'bevat deze luisterrijke prent-brief een kerstgrammofoonplaat van high fidelity kwaliteit met een onbeperkte speelduur'. Dat is een hele mond vol, maar het plaatje is bijna vijftig jaar later inderdaad nog steeds prima afspeelbaar. Op de A-kant zingt Gerard Cox 'Wonderen', een troostgevend liedje uit 1964, dat ook in onze economisch sombere tijden weer een beetje hoop geeft.

In mijn platenkast staan verschillende singletjes die werden uitgedeeld of rondgestuurd bij wijze van kerst- of nieuwjaarsgroet. Een muzikale kerstboodschap, bezorgd door een – door de sneeuw ploegende – postbode, het ritueel van het openen van de envelop en het afspelen van het plaatje... als dat geen warm kerstgevoel geeft! Gerard Cox had gelijk: wonderen bestaan! Vrolijk kerstfeest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten