donderdag 12 december 2013

Week 50: Uittocht Sinterklaas geflopt

 
In steeds meer plaatsen wordt officieel afscheid genomen van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Als de cadeautjes binnen zijn, is er echter vaak nog maar weinig animo om Sinterklaas uit te zwaaien. Zo bleek ook afgelopen zaterdag in Spakenburg bij de zogeheten uittocht van de Goedheiligman. Dit keer geen oorverdovend gejoel van een menigte zoals bij zijn ontvangst, maar een ’zielig’ groepje van naar schatting vijftien kinderen op de kade. Er liep die middag slechts één Zwarte Piet rond die pepernoten strooide en een deel daarvan maar aan de eenden voerde. Enkele opgeschoten jongeren die wel kwamen kijken, maakten de Sint zelfs uit voor 'oplichter'.

Landelijk wordt er veel aandacht besteed aan de intocht van Sinterklaas. Maar ná 5 december is de koek op en verdwijnt Sinterklaas via de achterdeur. Jolanda van der Meijden, moeder van twee kinderen met autisme heeft zich hiervoor ooit ingezet met de actie 'Weg met Sinterklaas', hetgeen landelijk veel publiciteit opleverde. Vooral voor kinderen met autisme is het namelijk verwarrend dat de Sint niet duidelijk vertrekt en er op die manier een einde komt aan de periode dat hij in het land is.

In 1991 bracht Ome Henk de single 'Olee olee Sinterklaas is here to stay' uit. Het lied is eigenlijk een protest tegen de verdringing van Sinterklaas door de Kerstman. Op het platenhoesje zien we dat Sinterklaas, zwaaiend met zijn staf, mensen met een kerstboom duidelijk maakt dat hij niet van plan is zich zomaar aan de kant te laten zetten. Aan het eind van het lied echter maakt hij samen met de Kerstman korte metten met de Paashaas die kennelijk ook al staat te trappelen om zijn intrede te doen. Voor kinderen met autisme zal het er allemaal niet duidelijker op worden, maar grappig is het wel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten