zaterdag 30 november 2013

Week 48: Anonieme loterijwinnaar schenkt sinterklaascadeaus


Bijna vijfhonderd kinderen van Bredase gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, worden binnenkort verrast met Sinterklaascadeaus die zijn geschonken door een anonieme loterijwinnaar. Het zou gaan om een Bredanaar die 2,5 miljoen euro heeft gewonnen in de Staatsloterij en die zelf weet hoe het is om met Sinterklaas geen cadeaus te krijgen. Oud-topcrimineel John Jansen laat echter aan Omroep Brabant weten dat hij de gulle gever zou zijn. Hij stond in de jaren 90 terecht voor ondermeer handel in hash en bankovervallen. Tegenwoordig heeft hij een liefdadigheidsstichting die zich inzet voor straatjongeren. 

In 1977 zong de Amsterdamse volkszanger Henk van Mokum al de illustere woorden: "Wil je grote stapels poen, weet je wat je dan moet doen: de Lotto en de Toto." Zo eenvoudig is het kennelijk om bakken met geld te winnen, of dat nu via de Toto, de Lotto of de Staatsloterij is.

Op het singletje dat ik u deze week laat horen maakten de Gezamenlijke Spaarinstellingen reklame voor hun 'Ideaal Spaarplan' De Zilvervloot. In het lied 'Wat zou je doen?' wordt er lustig op los gefantaseerd over wat je zoal met één miljoen kunt aanvangen. In de eerste regels op het hoesje worden we echter al gewaarschuwd: "Een miljoen brengt het spaarplan u niet. Wel is het een eerste stap in de richting van een bescheiden bezit." In 1961, het jaar waarin het plaatje werd uitgebracht, was één miljoen gulden misschien wel net zoveel als 2,5 miljoen euro vandaag de dag. Hoeveel zou John Jansen eigenlijk aan zijn drugshandel hebben verdiend? Samen met die 2,5 miljoen van de Staatsloterij had hij daar vast wel een Zilvervlootrekening voor kunnen openen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten