vrijdag 15 november 2013

Week 46: Staking bij Akzo Nobel Deventer


Werknemers van Akzonobel in Deventer leggen deze week het werk neer uit onvrede over dreigend ontslag. De werknemers zijn boos omdat Akzonobel hun werkplek in Deventer dreigt te sluiten. AkzoNobel is een Nederlandse multinational met activiteiten op het gebied van verven, lakken en (specialty) chemicals. Het bedrijf werd in 1994 gevormd door overname van Nobel Industries door AKZO.

De titel van dit liedje is 'Wat kan je bij de Akzo nog gebeuren'. Nou, je kunt bijvoorbeeld je baan kwijt raken omdat de tent gesloten wordt, zo blijkt wel bij de vestiging in Deventer. Het nummer is te vinden op een singletje uit 1974 waarop nog twee andere aanstekelijke liedjes te horen zijn. De deuntjes waren onderdeel van een film over de 'Akzo-locatie in Rotterdam'. Ze werden gezongen door vier medewerkers van het destijds populaire televisieprogramma Farce Majeure. Dat was een komisch, satirisch en muzikaal programma van de NCRV dat vanaf 1966 tien jaar lang onafgebroken op de nederlandse televisie te zien was.

"Wat rijmt er nou op 'gebeuren'?", moet tekstschrijver Jan Fillekers gedacht hebben. Als je geen rijmwoord kunt vinden verzin je er toch gewoon één. En zo krijg je dus een zin als "Wat kan je bij de Akzo nog gebeuren, ik word beveiligd van achter en van veuren". 
En de stakers? Die zijn binnenkort misschien wel hun baan 'verleuren'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten