zondag 24 november 2013

Week 47: Meest groente en fruit binnen 'gifnorm'


Op zo'n 99 procent van het fruit en groente in Nederlandse winkels zit minder dan de wettelijke toegestane hoeveelheid gifresten. Volgens het RIVM is het te weinig of niet eten van groente en fruit een veel groter risico voor de gezondheid dan het binnenkrijgen van resten gewasbeschermingsmiddelen. Wie zeker wil zijn dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen op groente en fruit zitten, kan beter biologische producten kopen.

Op dit singletje uit ongeveer 1967 kunt u luisteren naar 'De muzikale groente-kalender'. Bij iedere maand in het jaar wordt een toepasselijk liedje gezongen over een groente- of fruitsoort. Het plaatje werd uitgegeven door het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen en was bedoeld ter ondersteuning van een campagne om het gebruik van verse groente of fruit te stimuleren. Het grammofoonplaatje, dat bestemd was voor groentehandelaren, werd vergezeld door kleurenfolders met recepten die door de winkeliers aan hun klanten konden worden weggeven. Het plaatje eindigt dan ook met de wervende tekst: "Een goede raad nog tot besluit, reik de kleurenfolders uit!"

Ergens halverwege zingt een dame een tekst die de RIVM deze week ook weer gewoon naar buiten had kunnen brengen: "Onthou het goed, 't is de groente die 't 'm doet!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten