vrijdag 23 augustus 2013

Week 34: Efteling verscherpt controle achtbanen


De Efteling controleert sinds afgelopen weekeinde handmatig de veiligheidsbeugels van alle achtbanen. Aanleiding is een fataal ongeluk vorige maand in de Verenigde Staten waar een vrouw uit een achtbaan werd geslingerd omdat een veiligheidsbeugel los zat. Een woordvoerder van het attractiepark in Kaatsheuvel zei dat het ongeluk aanleiding was om na te denken over eventuele extra maatregelen.

In mijn platenkast staan nogal wat Efteling grammofoonplaten. Het grootste deel hiervan komt uit een tijd dat er nog helemaal geen achtbanen in De Efteling te vinden waren. Twee singletjes zijn wat mij betreft het meest bijzonder. 'De Efteling Mini-musical' uit 1969 is een picture disc die alleen in het attractiepark te koop was. Ted de Braak praat de boel aan elkaar en samen met het 'kinder-musicalkoor' zingt hij liedjes over wat er zoal te bekijken valt in De Efteling. Het plaatje is een leuk souvenir van het 'ontspanningspark met 150 ha levensvreugde' zoals op de achterkant van het hoesje te lezen valt. 

Op het singletje 'Liedjes en melodietjes van De Efteling' staat ook een lied, maar de b-kant is veel interessanter. Daarop vertelt een man in de u-vorm over het park in Kaatsheuvel, daarbij gebruikmakend van 'originele Efteling geluiden'. Het plaatje is ergens eind jaren '50 of begin jaren '60 uitgebracht en was kennelijk bedoeld om volwassenen ook geïnteresseerd te krijgen voor het park. Het singletje sluit af met een verwijzing naar de plek 'waar zelfs de keizer te voet gaat'. Hoe groot, spannend of spectaculair De Efteling tegenwoordig ook is, 'kleine boodschap' blijft een noodzakelijke attractie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten