donderdag 15 augustus 2013

Week 33: Meer mensen overleven hartinfarct


Een hartinfarct wordt steeds minder Nederlanders fataal. Elk jaar overleven duizenden mensen een acuut infarct, terwijl ze er vroeger hoogstwaarschijnlijk aan zouden zijn overleden. Dat bleek deze week uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Oorzaak is de verbeterde behandeling, zegt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Rond het jaar 2000 lag het aantal doden twee keer zo hoog als vorig jaar.

In mijn platenkast staan drie singletjes die bestemd waren voor (beginnende) hartspecialisten. Op de plaatjes horen we het kloppende geluid van verschillende – al dan niet gezonde – harten. De cardioloog in opleiding kan op die manier leren het geluid van een slecht werkend hart te herkennen en zodoende de patiënt vertellen dat hij waarschijnlijk niet heel oud gaat worden...

U zult begrijpen dat dit nou niet bepaald de meest opwindende singles in mijn kast zijn en om u te overtuigen dat ik gelijk heb kunt hier één van deze grammofoonplaatjes beluisteren. Slaap lekker!

Nee, dan Rogier van Otterloo! Hij maakte in 1976 voor De Nederlandse Hartstichting het nummer 'Heartbeat'. Het stuk is gebaseerd op het ritme van een mensenhart, pakweg 72 slagen per minuut, zo lees ik op het hoesje. De muziek wordt opgedragen aan alle hartspecialisten ter wereld en de hoestekst sluit poëtisch af met "De muziek in je leven start met het kloppen van je hart."

Op de B-kant van het plaatje staat een nummer getiteld 'Farewell song'. Ik vermoed een afscheidslied voor al die mensen die onverhoopt een hartinfarct kregen en deze, ondanks dalende sterftecijfers, niet hebben overleefd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten