zaterdag 26 oktober 2013

Week 43: Zwarte Piet Discussie


In de afgelopen weken barstte de discussie rondom de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest in alle hevigheid los. Zo zou Zwarte Piet discriminerend zijn en racisme oproepen. De kwestie laaide deze week verder op nadat bekend werd dat de Verenigde Naties een onderzoek hebben ingesteld. Enkele honderden mensen zijn naar Den Haag gekomen om actie te voeren voor het behoud van Zwarte Piet en in Nijmegen wordt een recordpoging gedaan om met zoveel mogelijk Zwarte Pieten op de foto te gaan. De actie is eveneens georganiseerd om Zwarte Piet 'vooral zwart te houden'.

Benny Vreden Produkties heeft jarenlang grammofoonplaten uitgebracht die bedoeld waren voor het onderwijs. De onderwerpen liepen nogal uiteen maar een regelmatig terugkerend thema was het Sinterklaasfeest. In mijn kast staat een rijtje van twintig singles waarvan de eerste ergens eind jaren zestig werd uitgebracht en de laatste in 1986. De titels van sommige van die liedjes zouden in de huidige Zwarte Pieten Discussie niet misstaan. Natuurlijk wordt er iets heel anders mee bedoeld maar wat dacht u van 'Piet, waar zit je?', 'Sinterklaas moet blijven', 'Het Pietengeheim', 'Een gele Piet', 'Sinaasappelenpiet' of 'Sinterklaas zoekt een (nieuwe) knecht'.

Het singletje dat u hierboven kunt beluisteren heet 'Arme Zwarte Piet' en dat is eigenlijk ook het gevoel dat die hele discussie bij mij oproept. Hoewel de titel van de B-kant, 'Wat een strop' er natuurlijk ook wel mag zijn! 

De eerste regels van het lied uit 1976 zijn "Arme Zwarte Piet, wat zie ik nou? Jij ziet pimpelpaars en bont en blauw". Doeltreffender kan een tekst anno 2013 niet zijn! Alleen "een verbandje om je Zwarte Pieten (bil)" zal helaas niet meer helpen en de "zeven klappen voor je Zwarte Pieten (gat)" zijn inmiddels ruim overschreden. Die eerste regels zijn misschien wel de beste optie om voor altijd van die hele discussie af te zijn; pimpelpaarse, bont en blauwe Pieten. Daar kan toch zeker niemand bezwaar tegen hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten