donderdag 17 oktober 2013

Week 42: Weekje Zweden


De kinderen hebben herfstvakantie en dat is een goede reden om een weekje op bezoek te gaan bij vrienden in Zweden. We zijn met de auto en dan heb je de keus of je de oversteek vanuit Denemarken maakt via de Sontbrug of dat je met de veerboot gaat. We hebben voor de eerste optie gekozen en dat heeft puur met tijd en geld te maken. De ferry is natuurlijk veel avontuurlijker en romantischer dan de brug maar ook een stuk minder efficiënt als je maar een weekje weg bent.

Rond 1978 neemt de in Nederland geboren maar deels in Zweden opgegroeide Cornelis Vreeswijk een reclameversie voor Tor Line op van het vooral door The Beach Boys bekend geworden lied Sloop John B. Hij noemt het nummer 'Varen met Tor Line' en het wordt uitgebracht als zogenaamde 'soundsheet', een slap vierkant stuk plastic dat wordt meegeleverd in een reisbrochure, die te verkrijgen was bij Nederlandse reisbureaus. In 1982 wordt Tor Line verkocht aan het in Kopenhagen gevestigde DFDS en dat is tegenwoordig één van de grootste maritieme vervoersnetwerken van Europa.

Tor Line verzorgde bootreizen naar Zweden en afgaande op de tekst van het lied moet dat een hele belevenis zijn geweest. Maar na het zien van de Zweeds-Deense televisieserie The Bridge weet ik dat een ritje over de brug ook voor heel wat avontuur kan zorgen...

Nog even een korte aanvulling: op zondag gingen we naar een voetbalwedstrijd van Malmö FF. En raadt eens op welke melodie hun clublied werd gezongen? Dat kan geen toeval meer zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten