vrijdag 4 oktober 2013

Week 40: Autoverkopen dalen met 30 procent


In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er 301.331 nieuwe personenauto's verkocht. Dat is een daling van bijna 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er 427.218 stuks op kenteken werden gezet. Dat melden de brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag dinsdag.

In mijn platenkast staat een rijtje singles dat het bewijs vormt dat autofabrikanten vroeger misschien wel beter hun best deden om de verkoop van nieuwe auto’s te bevorderen. De plaatjes bevatten allemaal liedjes, quizjes of hoorspelen die potentiële kopers moesten overtuigen om te kiezen voor een bepaald merk of type auto. Of er ooit één auto meer door verkocht is waag ik te betwijfelen, maar de intentie was er in ieder geval wel.

Voor de plaatjes werd regelmatig gebruik gemaakt van bekende Nederlanders. Ted de Braak zong liedjes voor zowel Volkswagen als Daihatsu. Jazzpianiste Pia Beck zat kennelijk ook in geldnood en nam derhalve voor Mitsubishi het liedje ‘Beck to Mitsubishi’ op. Joop Doderer gooide het
in zijn rol van Swiebertje over een andere boeg en sprak in 1964 voor BMW een hoorspel in. 

Maar het toppunt is toch wel de picture disc voor de Ford Scorpio. Niemand minder dan Ron Brandsteder en Ivo Niehe zongen daarvoor in 1986 een nederlandse tekst op het lied My Way, bekend van Frank Sinatra. Het plaatje krijgt eerst een uitgebreide introduktie waarna de heren met hoorbaar plezier losbarsten. Kom daar nog maar eens om in 2013! Vind je het gek dat er geen auto meer verkocht wordt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten